מנכ"ל רשות ניקוז ונחלים ירדן דרומי, מסכם שנה: "השותפויות המרחביות שאנו מקימים לניהול השטחים הפתוחים והנחלים – מובילות שינוי טוב ומשמעותי"
רשות ניקוז ונחלים ירדן דרומי חולשת על כ-660 אלף דונם של שטחים פתוחים ונחלים באגני ההיקוות מהתבור, דרך החרוד ועד לירדן הדרומי והיא מומחית לתכנון וביצוע פעולות למניעת הצפות, שיקום ופיתוח נחלים וסביבתם. את המרחב העצום הזה מנהלות שותפויות, שמוקמות בימים אלו בהובלת כ-15 ראשי רשויות מקומיות וגופים ארציים, בהם משרד החקלאות, רמ"י, רט"ג, קק"ל, מיאהקום, אפיקי מים ותאגידי המים, רשות המים, המשרד להגנת הסביבה, ועוד.
"שנת 2024 הייתה שנה קשה של מלחמה ואובדן אבל גם של תקומה ותקווה. הצלחנו להמשיך לפתח ולשקם את המרחבים למרות האתגרים", אומר דני עטר, יו"ר הרשות וראש מועצה אזורית הגלבוע, "גם הליכי התכנון נמשכו. אני רואה 30 שנה קדימה, ורוצה לדעת שהשארנו כאן משהו טוב לדורות הבאים. ראשי הרשויות נרתמים, הם מבינים את הערך של השטחים הפתוחים והנחלים ומחוברים לעשייה, כך שאנחנו מקימים יחד מינהלות בראייה אזורית, ויהיו להן את כל הכלים לנהל את השטחים בדיוק כמו שמנהלים מועצה או עיר".
איל קנץ: "הכוח לייצר שינוי חברתי וסביבתי"
"רשות הניקוז היא גוף יעיל, בקיא ומהיר בהגעה וחיבור לשטח. עם זאת, בשטחים הפתוחים יש ריבוי בעלי עניין וסמכויות במנעד רחב של תחומים – ונדרשות סמכויות מרובות לניהול מוצלח, ולכן התחלנו להקים השנה מינהלות מרחביות, בהן מעלה נחל תבור, השבעה והגלבוע, ששם יושבים כולם יחד, במטרה להביא ערך מקצועי למרחב ולטפל באתגרי הניהול", אומר איל קנץ, מנכ"ל רשות ניקוז ונחלים ירדן דרומי.
עד כמה יעילות השותפויות שאתם יוצרים?
"הרשות יודעת לחבר בין כל כולם, למטרת איגום משאבים וסמכויות, ואני חייב לומר שכולם נמצאים לגמרי בתוך האירוע הזה – עברנו מ'שיתופי פעולה – לפעולה משותפת'. מעבר למענה המקצועי, השנה בנינו חזון ותהליכי חשיבה אסטרטגית, כך שייווצר איזון בין צרכי הטבע והאדם. לא פחות חשוב, השותפויות מאוד קורפורטיביות בטיפול בסוגיות ניהול משותפות, בהן קליטת קהל, ניקיון, אחזקה ואכיפה – שנכון להיום מבוזרות בידי גורמים שונים או לא קיימות בכלל, וזה נכון לכל השטחים הפתוחים במדינה. המינהלות הן הפתרון ויכולות להפוך למודל ארצי לניהול ".
מה החלום שלך?
"לראות את הנחלים משוקמים. תוכניות להשבת המים לטבע הוא אחד הנושאים המרכזיים שקידמנו בשנה החולפת, על היבטיהן האקולוגיים אבל גם החברתיים, כלכליים וקהילתיים. הוקמו קבוצות פעילים סביבתיים, התקיימו תוכניות משותפות ליהודים וערבים ונמשכה פעילות שומרי הנחל שבה לוקחים חלק אלפי ילדי בתי הספר בכל המרחב. בכוחם של השטחים הפתוחים והנחלים לעמוד במרכזו של שינוי חברתי וסביבתי. אני אדם אופטימי, עם תקווה ואמונה בכוחו של החיבור בין טבע לאנשים ליצור מרחב טוב, נעים ומוגן לכולם. זו השליחות שלי".
על כל החלומות והמעשים מנצח הצוות של הרשות. "80 אחוז מהעוצמה שלנו כארגון מתכנן ומבצע הוא השדרה הניהולית, והצוות עמד באתגרים האישיים והלאומיים בהצלחה בלתי רגילה. מילה טובה לקבלנים שלנו, שעבדו עם הכלים בשטח ללא הפסקה, כולם התגייסו, ורואים את התוצאות", אומר קנץ.
איתמר מטיאש: "מעצבים מרחב חדש ורלבנטי"
הקמת מינהלות שטחים פתוחים מתבססת על מודל מינהלת בית שאן- עמק המעיינות, שהיא הראשונה שהוקמה במרחב, ומייצרת הצלחות בשטח. איתמר מטיאש, סגן יו"ר רשות הניקוז וראש המועצה האזורית עמק המעיינות, אומר כי: "מינהלת בית שאן-עמק המעיינות מביאה תועלת הן להליכי תכנון וניהול המרחב והן לתהליכים חברתיים, והיא מבוססת על שולחנות מקצועיים ומליאה רחבה, שבה שותפים כלל בעלי העניין במרחב. נקודת המוצא שלנו היא שהנחלים והשטחים הפתוחים מייצרים מקום מפגש ומחויבות משותפת לשמירה על ערכי הטבע והאדם. בהתאם, פרויקטים משמעותיים שמבוצעים השנה במרחב בתחום ניהול מעיינות ושטחים, מתייחסים גם ליצירת חוויה, חיבורים בין קהילות ועיצוב מרחב חדש ורלבנטי – ואת זה אפשר לעשות רק כשמציירים שותפות ניהולית רחבה".
נועם ג'ומעה: "שותפות אמת"
נועם ג'ומעה, ראש העיר בית שאן, מתאר את הערך לתושבים, ואומר כי: "המינהלת משקפת את הרצון לייצר סביבה וחברה טובה יותר, את האמון שנוצר דרך פעולה משותפת. זוהי שותפות אמת, שרואה במרחב הטבעי כמנוף ועוגן לחיבורים בין אנשים, לחיזוק ערכים של סולידריות חברתית ולבניית איכות חיים. אני מאמין ביכולת של אנשים ליצור שינוי. תודה לסגניתי, אושרת בראל, שפועלת לדחוף את הפרויקטים קדימה ולכל אנשי המקצוע שמלווים את התהליכים".